OpinionSpectrum banner Hor1

Τα 4 σημεία αιχμής για τον θαλάσσιο τουρισμό

Γεώργιος Βερνίκος,
 *Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ (ΕΟΚΕ) και Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS

Συνοψίζοντας τα σημερινά δεδομένα, θα ανέφερα τέσσερα θέματα αιχμής για τον θαλάσσιο τουρισμό: α) Τις θέσεις ελλιμενισμού, β) τα γκρι σημεία σε σχέση με το ΦΠΑ, γ) την αντιμετώπιση θεμάτων γραφειοκρατίας και σωστής λειτουργίας των Υπηρεσιών και δ) τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τα γνωστά άρθρα 8 και 9 του νόμου 4926/2022.

Πιο αναλυτικά:

Το 2023 σήμανε νέα ιστορικά ρεκόρ για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία με 28,5 δις ευρώ, με άμεση συμβολή 13% και έμμεση συμβολή 30% στο ΑΕΠ και αναδείχθηκε σε πρωταθλητή της ελληνικής οικονομίας. Το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει σε αποτελέσματα το 2023. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ποσοστιαία αύξηση των διεθνών αφίξεων διαμορφώνεται σε +12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν μεγάλη αύξηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αισιόδοξες εκτιμήσεις συνοδεύονται με έντονες αβεβαιότητες σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, είναι και υψηλές οι απαιτήσεις για μετάβαση στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη ψηφιοποίηση, τις τεχνολογικές εξελίξεις, που καθιστούν ιδιαίτερα απρόβλεπτο και απαιτητικό το περιβάλλον μας. Την τελική απογραφή, τόσο του τουρισμού, όσο και του θαλάσσιου τουρισμού, θα την έχουμε προς το τέλος του έτους.

Με έντονη ναυτική παράδοση, μεγάλο μήκος ακτογραμμής, πλήθος νησιών, καθαρές και ασφαλείς για τους ναυτιλομένους θάλασσες, η Ελλάδα σταθερά προσελκύει τουρίστες και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και δικαιολογείται να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Επισημαίνουμε την προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των τουριστικών λιμένων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διαχείρισης μαρινών, την παροχή κινήτρων για την αύξηση των μόνιμα ελλιμενιζόμενων σκαφών στη χώρα μας, την αναδιάρθρωση λειτουργίας και εποπτείας των Λιμενικών και Δημοτικών Ταμείων σε εθνικό επίπεδο, την κάλυψη νομοθετικών κενών σε σχέση με τα εγκαταλειμμένα σκάφη και ναυάγια και την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου του θαλάσσιου τουρισμού είναι πάντα επιτακτική, θέτοντας προτεραιότητες με βάση και τα νέα δεδομένα: Τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση του ανταγωνισμού των επαγγελματικών σκαφών ελληνικών πλοιοκτητικών συμφερόντων, τον περιορισμό των παράνομων ναυλώσεων και των αθέμιτων απαιτήσεων συμφερόντων που έχουν συνηθίσει στην παρανομία.

Στις προτεραιότητες για τον εμπλουτισμό του θαλάσσιου τουρισμού, ενδεικτικά αναφέρω το ναυταθλητισμό, τις καταδυτικές και αλιευτικές δραστηριότητες, τα θαλάσσια αξιοθέατα, τα γεύματα γαστρονομικής ποιότητας, με έμφαση στην ολική ποιότητα, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Τόσο το 20o East Med Yacht Show 2024 που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο 25-28/4/2024 με τη συμμετοχή κυρίως επανδρωμένων Catamarans, όσο και το 9o Mediterranean Yacht Show που έγινε στο Ναύπλιο 27/4-1/5/2024 με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών, αναδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική του yachting. Εκατοντάδες πράκτορες από το εξωτερικό επισκέφτηκαν τα συγκεκριμένα Yacht Shows.

Θέλω να επισημάνω και να τονίσω ότι η χώρα μας πρέπει να πρωτοστατεί για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες φορολογίας, τελωνειακών δασμών, συνθηκών εργασίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ελληνικών πλοιοκτητικών συμφερόντων στις ελληνικές θάλασσες και το νησιωτικό αρχιπέλαγος, που θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο.


Who is who

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου, η οποία ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και το Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου της Αγγλίας.

Είναι Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ (ΕΟΚΕ) και Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS.

Περισσότερα από το Opinion Spectrum

  • 1

    Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

    Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

    Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

    Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

    Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

    12 Years ONDECK wishes

    Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

    Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

    Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

    Η D-Marin υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για…

    Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, η D-Marin επισφράγισε τη δέσμευσή...

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ρεπορταζ

    Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

    Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

    Ρεπορτάζ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η D-Marin Λευκάδας μέγας χορηγός του Πρά…

    Η D-Marin Λευκάδας για μια ακόμη χρονιά υπήρξε μέγας χορηγός...

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Style

    Το νέο TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling…

    Με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, η TUDOR...

    Style